De Top 5 van Catania die je niet mag missen.
Home BlogTravelCataniaDe Top 5 van Catania die je niet mag missen.

De Top 5 van Catania die je niet mag missen.

Wat Milaan voor het Noord-Italië is, is Catania voor Zuid-Italië, een zeer elegante stad met mooie winkels, sjieke restaurants en trattoria’s. Waar zowel de inwoners als toeristen graag flaneren. Dit is een top 5 van niet te missen highlights van de stad.

In het hart van Catania ligt het Domplein (Piazza del Duomo), dat wordt omringd door indrukwekkende barokke gebouwen. Het behoord sinds kort tot UNESCO-werelderfgoed. De kathedraal Sant’Agata is het pronkstuk op het plein maar is slechts een van de bezienswaardigheden.

De Top 5 van Catania die je niet mag missen. 1

Piazza del Duomo

In het midden van het plein staat Fontana dell’ Elefante, het beroemdste monument van Catania. De olifantenfontein is van zwart lavasteen en stamt uit de Romeinse tijd. Op zijn rug draagt hij een egyptische obelisk, die magische krachten bezit en de stad tegen het ontembare karakter van de Etna beschermd.

Bij de ingang van de vismarkt vind je de Fontana dell’Amenano. Deze fontein is een ode aan de rivier Amenano. Op de oevers van deze rivier is door de Grieken de stad Catania gesticht.

Als je over het plein loopt zul je ook meteen begrijpen waarom Catania als bijnaam “de zwarte stad” heeft. Door de hele stad heen wordt er veel gebruik gemaakt van zwarte lavasteen.

2. Cattedrale di Sant’Agata

De normandische kathedraal komt oorspronkelijk in 1078 – 1093 en is gewijd aan Sant’Agata, de patroonheilige van Catantia. In de kathedraal is de laatste rustplaats van Sant ‘Agata, de componist Vincenzo Bellini en de graven van de Aragonese koningen te vinden.

De Top 5 van Catania die je niet mag missen. 2

Catania – Cattedrale di Sant’Agata

Door het gebruik van een mix van steen en zwarte lava is er een ongeloofelijke kleurenpracht ontstaan. Vooral ‘s avonds, bij maanlicht, ziet het er zeer sfeervol uit.

Dit majestueuze meesterwerk is meerdere keren verwoest geweest, door de vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die de stad hebben getroffen. De huidige barokke gevel is gemaakt door Giovanni Battista Vaccarini, die hem opnieuw heeft ontworpen na een hevige aardbeving in 1693.

Elk jaar van 3 tot 5 februari is Catania gastheer voor tienduizenden mensen die het Festival van Sint Agata komen bijwonen. Tijdens dit beroemde feest, dragen veel lokale bewoners de traditionele kleding genaamd sacco en nemen ze deel aan de processie.

Na de religieuze vieringen bereiden de lokale bewoners heerlijke zoetigheden zoals de populaire Calia en Simenza, gemaakt van gedroogde kikkererwten, gele meloenzaden en pinda’s, en de Cassateddi en aliveti, typische desserts die delen van het verhaal van Sint Agata vertegenwoordigen.

Vanwege deze fascinerende rituelen in wat al een Werelderfgoed is, werd de viering van St. Agata door UNESCO uitgeroepen tot etno-antropologisch erfgoed van de mensheid.

3. Teatro Romano

Aan de Via Vittoria Emanuele vindt u de best bewaarde ruïnes van Catania uit de Romeinse tijd. Het Romeinse theater, inclusief gladiatorentunnels en het ronde auditorium Odeon liggen naast elkaar. Het theater ligt tussen de huizen en gebouwen in de stad, een groot deel ligt ondergronds. Het theater is toegangkelijk voor publiek en is zeker een must om een keer doorheen te lopen.

De Top 5 van Catania die je niet mag missen. 3

catania teatro romano odeon

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat het Romeinse theater is gebouwd 2e eeuw n.Chr. Vermoedelijk heeft hier eerst een Grieks theater gestaan, de overblijfselen dateren echter allemaal uit de Romeinse tijd.

Het theater is gebouwd met lavasteen van de Etna en had oorspronkelijk een marmeren bekleding. Echter die is in de 11e eeuw na christus gebruikt voor de kathedraal van Catania.

4. Odeon

is bereikbaar vanuit de bovenste tribunes van het theater Romano. Het halfronde gebouw had een capaciteit van 1.500 toeschouwers. Naast muzikale optredens en dans werd het waarschijnlijk ook voor repetities gebruikt die opgevoerd werden in het nabijgelegen theater

De Top 5 van Catania die je niet mag missen. 4

odeon catania

5. Monastero dei Benedettini/San Nicolò l’Arena

Het benedictijnenklooster van San Nicola l’Arena is een onmisbare stop voor iedereen die de stad Catania bezoekt.

Het ligt slechts op 10 minuten lopen vanaf Piazza del Duomo. Het 16e-eeuwse Monestero dei Benedettini is een van de grootste benedictijnse kloosters in Europa en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Top 5 van Catania die je niet mag missen. 5

catania san nicolo l-arena

Het is een goed voorbeeld van architecturale integratie tussen verschillende tijdperken. Tegenwoordig herbergt het een deel van de Universiteit van Catania. Het klooster is te bezoeken via een rondleiding die je bij de officiele website kunt boeken: Klooster van San Nicolò l’Arena

Het klooster werd in 1558 door de monniken gesticht op de overblijfselen van een oude Romeinse stad. In 1669 ontsnapte het klooster ternauwernood een uitbarsting van de Etna, en de daarbij gepaard gaande aardbevingen. Helaas verwoest de aardbeving in 1693 het alsnog voor een groot deel, Het souterrain, een deel van de eerste verdieping, 14 zuilen en de fontein blijven behouden.

In 1702 is er begonnen met wederopbouwwerkzaamheden. Het klooster werd vergroot en verrijkt met veel nieuwe elementen, waardoor het een van de grootste kloosters van Europa werd.

Nadat het vele bestemmingen heeft gehad en het dreigde te vervallen tot ruïne, werd het in 1997 toevertrouwd aan de Universiteit van Catania voor de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte. Het gebouw werd hersteld en in zijn oude glorie hersteld.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.