De beste bezienswaardigheden in Catania!

Marionettistica Fratelli Napoli

Er is bijna niets, dat meer Siciliaans is, dan een traditioneel marionettentheater. Waar historische blijspelen opgevoerd worden over ridders, jonkvrouwen, ,moed, helden, liefde, haat en verraad. Alhoewel dat Tv en computer een groter aandeel hebben bij het vermaak van kinderen, in Sicilië trekken de voorstellingen nog steeds een volle zaal.

Marionettistica Fratelli Napoli - Catania

Het theater, ligt op slechts 5 minuten lopen van het historische centrum en vertelt het verhaal achter het typisch Siciliaanse poppentheater. Bezoekers kunnen een pop zowel zien als vasthouden. Als je een show wilt zien, houd er dan rekening mee dat er een zomerstop is.

Een tentoonstelling meemaken is een must. Ook al versta je geen italiaans (zelfs al spreek je het vloeiend, het is in Siciliaanse dialect) blijft het een bijzondere ervaring. Doordat het zeer visueel is kun je het toch volgen. Ik heb zelf een aantal voorstellingen gezien en nog nooit spijt van gehad.

Marionettistica Fratelli Napoli - Catania

De bekendste zijn dit theater in Catania en het Teatro dell’Opera dei pupi in Palermo

Bruikbare informatie:

Adres: Via Reitano 55
Openingstijden: Check de website voor de mogelijkheden.
Website: Marionetten theater
Telefoon: +39 347 095 4526
E-mail: fratellinapoli@hotmail.com

Giardino Bellini

Als je al een poosje door de bruisende stad wandeld, biedt een pauze in een weelderig groen park uitkomst. Het Giardino Bellini-park ligt vlak bij de Via Etnea in het stadscentrum, en hier kunt u genieten van een rustig moment tussen planten, bomen, standbeelden en fonteinen.

Giardino Bellini - Catania

De voormalige prive tuin van de prins van Biscari, is door gemeente gekocht en omgetoverd tot een openbaar park. Vanaf 1875 kochten ze ook omliggende gebieden aan en werd er 1 geheel van gemaakt. Het park met witmarmeren bustes (oa van Vincenzo Bellini), fontein, muziek kiosk is sinds 1883 open.

Giardino Bellini - Catania

Bruikbare informatie:

Adres: Via Etnea 292
Openingstijden: Dagelijks van 06.00 – 22:00 uur

Castello Ursino

Castello Ursino (Siciliaans: Casteddu Ursinu, leterlijk. ’Bear Castle’) werd in de 13e eeuw gebouwd als een koninklijk zetel van het koninkrijk Sicilië en staat vooral bekend om zijn rol in de Siciliaanse Vespers (volksopstand die begon in Palermo en zich uitbreide over het hele eiland).

Nadat Catania niet langer meer de hoofdstad was en het buskruit de intrede deed, verloor het kasteel zijn militaire rol en werd het gebruikt als gevangenis. Het is een van de weinige gebouwen in Catania die de aardbeving van 1693 heeft overleefd.

Castello Ursino - Catania

Toen het kasteel werd gebouwd, bevond het zich op een klif met uitzicht op zee, maar als gevolg van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen ligt het nu een kilometer landinwaarts. Ook de voormalige gracht werd in de 17e eeuw gevuld met lava van een uitbarsting van de Etna. De huidige locatie, omgeven door straten en winkels op een typisch Catania-plein, kan sommige bezoekers als ongewoon overkomen.

Het kasteel werd in 1932 door de stad Catania aangekocht en gerestaureerd. Sinds 1934 is het Museo Civico in het kasteel te vinden en werd het in 2009 weer grondig gerestaureerd.

Bruikbare informatie:

Adres: Piazza Federico di Svevia
Openingstijden: Dagelijks van 09:00 – 19:00 uur

Orto Botanico dell’Università di Catania

De Orto Botanico is 16.000 m² en wordt beheerd door de botanie-afdeling van de Universiteit van Catania.

De botanische tuin is niet heel bekend bij de toeristen, maar is desaltemin een bezoek waard. Zeker op een hete zomerdag is het heelijk in de schaduw te kunnen lopen en te genieten van wat de natuur ons biedt.

Orto botanico Catania

In 1858 werd de huidige tuin aangelegd door Francis Roccaforte Tornabene. De aanplant werd mogelijk gemaakt door exemplaren verkregen uit andere botanische tuinen in Zweden, Frankrijk, Napels en Palermo. In 1865 werd het uitgebreid met een nieuw gebied gewijd aan de teelt van inheemse Siciliaanse soorten.

Tegenwoordig is de tuin verdeeld in twee hoofdsecties: de Hortus Generalis (13.000 m²) die voornamelijk exotische planten verzamelt, en de Hortus Siculus (3000 m²) die Siciliaanse soorten cultiveert.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Etnea 397
Openingstijden: Okt – Mrt: Ma – Vr van 9.00 tot 17.00 en Za van 8.00 tot 13.00. Apr – Sept Ma – Vr 8.00 tot 20.00, Za 08.00 – 13.00
Website: Orto botanico
Telefoon: +39 095 430901
E-mail: g.giusso@unict.it

Badia di Sant’Agata

Palazzo Biscari

La Pescheria/Vismarkt

San Benedetto

Ondergronds Catania

Via Etnea

Basilica della Collegiata

Piazza Mazzini

Chiesa San Placido

Porta Garibaldi

Roman Amphitheatre in Catania

San Biagio

Palazzo Pedagaggi

Dag trips vanaf Catania

Archaeological Underground Tour in Catania

De Etna

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, staat ongeveer 3.330 meter hoog tussen Catania en Taormina. Het barst regelmatig uit en sinds 2002 mogen bezoekers niet naar geen enkele top van een van de vier kraters klimmen (wandelen is toegestaan). Vanuit Catania vertrekken er regelmatig bussen naar de Etna.

Aci Castello

9 kilometer ten noorden van Catania ligt het kleine en pittoreske stadje Aci Castello direct aan de kust. Het kasteel, dat u tijdens uw bezoek niet mag missen, werd gebouwd door de Noormannen in 1076. Tegenwoordig herbergt het een museum voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zijn geschiedenis. De stad biedt ook adembenemende nabijgelegen stranden – perfect voor een dagje uit. Per bus duurt het ongeveer 35 minuten vanaf Catania om bij Aci Castello te komen.

Bruikbare informatie:

Adres: Aci Castello, Province of Catania

San Giovanni Li Cuti

Het merkwaardige strand, niet ver van het centrum, bestaat uit overblijfselen van vulkaanuitbarstingen. Dit resulteert in een strand dat bestaat uit zwarte stenen – in tegenstelling tot het reguliere gouden zand. De vulling is misschien niet ideaal om te zonnebaden, maar het water is zeker kristalhelder. San Giovanni Li Cuti ligt in het noorden van Catania.

Bruikbare informatie:

Adres: Via San Giovanni Li Cuti

Taormina

Halverwege Catania en Messina ligt het pittoreske stadje Taormina aan het water. Het ligt op een hoogte, wat zorgt voor een prachtig uitzicht over het water, en heeft een paar aangename stranden beneden. Een niet te missen attractie is het oude Grieks-Romeinse theater.

Bruikbare informatie:

Adres: Taormina, Province of Messina

Caltagirone

Het kleine stadje Caltagirone, gelegen op 68 km van Catania, vormt het hart van de keramische ambachtelijke traditie van Sicilië. De stad biedt ook prachtige architectuur, dus mis de rijkelijk versierde muren van de trappen van Scala dei Santa Maria niet. De trappen zijn bekleed met oude historische gebouwen.

Bruikbare informatie:

Adres: Caltagirone, Province of Catania

Een dagje weg met kinderen

Etnaland

Etnaland bestaat uit drie soorten attractieparken: een aquapark met waterglijbanen en veel verschillende zwembaden, een prehistorisch park met replica’s van dinosaurussen en een themapark met achtbanen en attracties. Hier kun je gemakkelijk een hele dag vertoeven.

Bruikbare informatie:

Adres: Contrada Agnelleria, Belpasso
Openingstijden: Check de website voor hun programma en rondleidingen.
Website: Etna land
Telefoon: +39 095 791 3333

Monti Rossi Adventure Park

Dit park, gelegen in de dennenbossen van de Rode Berg, dicht bij de Etna, bestaat uit bruggen, draden en kabels die in de boomtoppen zijn vastgehaakt om paden in de lucht te creëren. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Bezoekers kunnen op de grond blijven en deelnemen aan de workshops of natuurpaden en ontspanningsruimtes verkennen.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Goethe, Nicolosi
Openingstijden:
Kijk op de website voor seizoensgebonden openingstijden.
Website: Monti Rossi Adventure Park
Telefoon: +39 388 755 3812

E-mail: etnaparkmontirossi@gmail.com

Casa delle Farfalle/Het Vlinderhuis

Een echt openluchtmuseum, het Environmental Education Centre van het Monte Serra Park, herbergt meer dan honderd tropische vlinders met prachtige kleuren. Groene ruimtes om te spelen en rennen, picknickplaatsen, speeltuin voor de kleintjes.

Bij Casa delle Farfalle, het vlinderhuis, kun je enkele van de mooiste vlinders en bloemen ter wereld zien. Als je meer wilt weten over deze spectaculaire wezens, neem dan deel aan een gratis lezing. De kas staat in het Monte Serra Park, net buiten de stad Catania. Houd er rekening mee dat het vlinderhuis tijdens het winterseizoen sluit.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Umberto I 244, Viagrande

Openingstijden: check de website voor seizoensgebonden openingstijden
Website: Casa delle farfalle
Telefoon: +39 095 78 90 768

E-mail: info@parcomonteserra.it

Hoe kom ik in Catania?

Airport Catania-Fontanarossa

Het vliegveld, Fontanarossa (CTA), ligt 7 kilometer ten zuidwesten van de stad met zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Bussen (AMT Alibus) verbinden het vliegveld met het centrum van Catania en ze vertrekken iedere 20 minuten vanaf 05:00 tot middennacht.

Er zijn ook andere busbedrijven die naar andere steden rijden. Zoals Etna Trasporti naar Taormina. De reis duurt ongeveer 50 minuten. Sais Autolinee brengt reizigers in 2-3 uur naar Palermo.

Buskaartjes kunnen gekocht worden in het geldwissel kantoor of in de krantenkiosk in de terminal van het vliegveld.
Een taxi van het vliegveld naar Catania duurt ongeveer 15 minuten. Buiten staan de taxis te wachten.

Informatie: Airport Catania-Fontanarossa:

Adres: Via Fontanarossa
Website: Vliegveld Catania-Fontanarossa
Telefoon: +39 0957 239 111

Sign up for Newsletter

Sign up to get our latest exclusive updates, deals, offers and promotions.