Your menu is empty or not selected! How to config a menu

Catania

De beste bezienswaardigheden in Catania!

Piazza del Duomo

Wat Milaan voor het Noord-Italië is, is Catania voor Zuid-Italië, een zeer elegante stad met mooie winkels, sjieke restaurants en trattoria’s. Waar zowel de inwoners als toeristen graag flaneren.

In het hart van Catania ligt het Domplein (Piazza del Duomo), dat wordt omringd door indrukwekkende barokke gebouwen. Het behoord sinds kort tot UNESCO-werelderfgoed. De kathedraal Sant’Agata is het pronkstuk op het plein maar is slechts een van de bezienswaardigheden.Catania Piazza del Duomo

In het midden van het plein staat Fontana dell’ Elefante, het beroemdste monument van Catania. De olifantenfontein is van zwart lavasteen en stamt uit de Romeinse tijd. Op zijn rug draagt hij een egyptische obelisk, die magische krachten bezit en de stad tegen het ontembare karakter van de Etna beschermd.

Bij de ingang van de vismarkt vind je de Fontana dell’Amenano. Deze fontein is een ode aan de rivier Amenano. Op de oevers van deze rivier is door de Grieken de stad Catania gesticht.

Als je over het plein loopt zul je ook meteen begrijpen waarom Catania als bijnaam “de zwarte stad” heeft. Door de hele stad heen wordt er veel gebruik gemaakt van zwarte lavasteen.

Bruikbare informatie:

Adres: Piazza del Duomo
Openingstijden: 24/7 geopend

Cattedrale di Sant’Agata

De normandische kathedraal komt oorspronkelijk in 1078 – 1093 en is gewijd aan Sant’Agata, de patroonheilige van Catantia. In de kathedraal is de laatste rustplaats van Sant ‘Agata, de componist Vincenzo Bellini en de graven van de Aragonese koningen te vinden.

Door het gebruik van een mix van steen en zwarte lava is er een ongeloofelijke kleurenpracht ontstaan. Vooral ‘s avonds, bij maanlicht, ziet het er zeer sfeervol uit.

Catania - Cattedrale di Sant’Agata

Dit majestueuze meesterwerk is meerdere keren verwoest geweest, door de vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die de stad hebben getroffen. De huidige barokke gevel is gemaakt door Giovanni Battista Vaccarini, die hem opnieuw heeft ontworpen na een hevige aardbeving in 1693.

Elk jaar van 3 tot 5 februari is Catania gastheer voor tienduizenden mensen die het Festival van Sint Agata komen bijwonen. Tijdens dit beroemde feest, dragen veel lokale bewoners de traditionele kleding genaamd sacco en nemen ze deel aan de processie.

Na de religieuze vieringen bereiden de lokale bewoners heerlijke zoetigheden zoals de populaire Calia en Simenza, gemaakt van gedroogde kikkererwten, gele meloenzaden en pinda’s, en de Cassateddi en aliveti, typische desserts die delen van het verhaal van Sint Agata vertegenwoordigen.


Vanwege deze fascinerende rituelen in wat al een Werelderfgoed is, werd de viering van St. Agata door UNESCO uitgeroepen tot etno-antropologisch erfgoed van de mensheid.

Bruikbare informatie:

 

Adres: Via Vittorio Emanuele II 163
Openingstijden:
Ma – Za 7.00–12 uur / 16.00–19.00 uur, Zo 7.30–12.30 uur / 16.30–19.00 uur
Website: Cattedrale catania
Telefoon: +39 095 320044
E-mail: info@cattedralecatania.it

Teatro Romano & Odeon

Aan de Via Vittoria Emanuele vindt u de best bewaarde ruïnes van Catania uit de Romeinse tijd. Het Romeinse theater, inclusief gladiatorentunnels en het ronde auditorium Odeon liggen naast elkaar. Het theater ligt tussen de huizen en gebouwen in de stad, een groot deel ligt ondergronds. Het theater is toegangkelijk voor publiek en is zeker een must om een keer doorheen te lopen.

catania teatro romano odeon

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat het Romeinse theater is gebouwd 2e eeuw n.Chr. Vermoedelijk heeft hier eerst een Grieks theater gestaan, de overblijfselen dateren echter allemaal uit de Romeinse tijd.

Het theater is gebouwd met lavasteen van de Etna en had oorspronkelijk een marmeren bekleding. Echter die is in de 11e eeuw na christus gebruikt voor de kathedraal van Catania


odeon catania

Het Odeon is bereikbaar vanuit de bovenste tribunes van het theater. Het halfronde gebouw had een capaciteit van 1.500 toeschouwers. Naast muzikale optredens en dans werd het waarschijnlijk ook voor repetities gebruikt die opgevoerd werden in het nabijgelegen theater.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Vittorio Emanuele II 266
Openingstijden: dagelijks van 9.00 – 17.00 uur
Website: Teatro Romano & Odeon
Telefoon: +39 095 715 0508
E-mail: parco.archeo.catania@regione.sicilia.it

Monastero dei Benedettini/San Nicolò l’Arena

Het benedictijnenklooster van San Nicola l’Arena is een onmisbare stop voor iedereen die de stad Catania bezoekt. Het ligt slechts op 10 minuten lopen vanaf Piazza del Duomo. Het 16e-eeuwse Monestero dei Benedettini is een van de grootste benedictijnse kloosters in Europa en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een goed voorbeeld van architecturale integratie tussen verschillende tijdperken. Tegenwoordig herbergt het een deel van de Universiteit van Catania.

Het klooster is te bezoeken via een rondleiding die je bij de officiele website kunt boeken: Klooster van San Nicolò l’Arena

catania san nicolo l-arena

Het klooster werd in 1558 door de monniken gesticht op de overblijfselen van een oude Romeinse stad. In 1669 ontsnapte het klooster ternauwernood een uitbarsting van de Etna, en de daarbij gepaard gaande aardbevingen. Helaas verwoest de aardbeving in 1693 het alsnog voor een groot deel, Het souterrain, een deel van de eerste verdieping, 14 zuilen en de fontein blijven behouden.

In 1702 is er begonnen met wederopbouwwerkzaamheden. Het klooster werd vergroot en verrijkt met veel nieuwe elementen, waardoor het een van de grootste kloosters van Europa werd.

Nadat het vele bestemmingen heeft gehad en het dreigde te vervallen tot ruïne, werd het in 1997 toevertrouwd aan de Universiteit van Catania voor de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte. Het gebouw werd hersteld en in zijn oude glorie hersteld.

Bruikbare informatie:

Adres: Piazza Dante Alighieri 32
Openingstijden: dagelijks van 9.00 – 17.00 uur
Website: Klooster van San Nicolò l’Arena
Telefoon: +39 095 710 2767
E-mail: info@officineculturali.net

Massimo Bellini Teatro

Teatro Massimo Bellini is het muzikale hart van Catania. Er worden hier uitvoeringen van hoge kwaliteit getoond – opera’s, balletten, concerten, het werk van Bellini, enzovoort. Als dit soort theater je niet aanspreekt, maar je wil toch de binnenkant van het gebouw zien, kun je meedoen aan een rondleiding

Nadat de aardbeving in 1693 Catania verwoeste, heeft het 200 jaar geduurd voordat het theater er stond. Onenigheid in het stadsbestuur, financiele problemen en besluiteloosheid waar het moest komen, vertraagde het keer op keer. 31 mei 1890 opende het dan toch eindelijk de deuren met een opvoering van het meesterwerk “Norma” van Berlini

Teatro Massimo Bellini Catania , Sicilië, Italië

Het gebouw is kenmerkend voor de Siciliaanse barokstijl uit de late 17e eeuw. Tussen de centrale bogen staat een standbeeld van Bellini. Het beschilderde plafond van Ernesto Bellandi toont scènes uit vier van Bellini’s meest bekende opera’s.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Giuseppe Perrotta 12
Openingstijden: Check de website voor hun programma en rondleidingen.
Website: Massimo Bellini theater
Telefoon: +39 095 730 6111


Marionettistica Fratelli Napoli

Er is bijna niets, dat meer Siciliaans is, dan een traditioneel marionettentheater. Waar historische blijspelen opgevoerd worden over ridders, jonkvrouwen, ,moed, helden, liefde, haat en verraad. Alhoewel dat Tv en computer een groter aandeel hebben bij het vermaak van kinderen, in Sicilië trekken de voorstellingen nog steeds een volle zaal.

Marionettistica Fratelli Napoli - Catania

Het theater, ligt op slechts 5 minuten lopen van het historische centrum en vertelt het verhaal achter het typisch Siciliaanse poppentheater. Bezoekers kunnen een pop zowel zien als vasthouden. Als je een show wilt zien, houd er dan rekening mee dat er een zomerstop is.

Een tentoonstelling meemaken is een must. Ook al versta je geen italiaans (zelfs al spreek je het vloeiend, het is in Siciliaanse dialect) blijft het een bijzondere ervaring. Doordat het zeer visueel is kun je het toch volgen. Ik heb zelf een aantal voorstellingen gezien en nog nooit spijt van gehad.


Marionettistica Fratelli Napoli - Catania

De bekendste zijn dit theater in Catania en het Teatro dell’Opera dei pupi in Palermo

Bruikbare informatie:

Adres: Via Reitano 55
Openingstijden: Check de website voor de mogelijkheden.
Website: Marionetten theater
Telefoon: +39 347 095 4526
E-mail: fratellinapoli@hotmail.com

Giardino Bellini

Als je al een poosje door de bruisende stad wandeld, biedt een pauze in een weelderig groen park uitkomst. Het Giardino Bellini-park ligt vlak bij de Via Etnea in het stadscentrum, en hier kunt u genieten van een rustig moment tussen planten, bomen, standbeelden en fonteinen.

Giardino Bellini - Catania

De voormalige prive tuin van de prins van Biscari, is door gemeente gekocht en omgetoverd tot een openbaar park. Vanaf 1875 kochten ze ook omliggende gebieden aan en werd er 1 geheel van gemaakt. Het park met witmarmeren bustes (oa van Vincenzo Bellini), fontein, muziek kiosk is sinds 1883 open.

Giardino Bellini - Catania

Bruikbare informatie:

Adres: Via Etnea 292
Openingstijden: Dagelijks van 06.00 – 22:00 uur

Castello Ursino

Castello Ursino (Siciliaans: Casteddu Ursinu, leterlijk. ’Bear Castle’) werd in de 13e eeuw gebouwd als een koninklijk zetel van het koninkrijk Sicilië en staat vooral bekend om zijn rol in de Siciliaanse Vespers (volksopstand die begon in Palermo en zich uitbreide over het hele eiland).

Nadat Catania niet langer meer de hoofdstad was en het buskruit de intrede deed, verloor het kasteel zijn militaire rol en werd het gebruikt als gevangenis. Het is een van de weinige gebouwen in Catania die de aardbeving van 1693 heeft overleefd.

Castello Ursino - Catania

Toen het kasteel werd gebouwd, bevond het zich op een klif met uitzicht op zee, maar als gevolg van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen ligt het nu een kilometer landinwaarts. Ook de voormalige gracht werd in de 17e eeuw gevuld met lava van een uitbarsting van de Etna. De huidige locatie, omgeven door straten en winkels op een typisch Catania-plein, kan sommige bezoekers als ongewoon overkomen.

Het kasteel werd in 1932 door de stad Catania aangekocht en gerestaureerd. Sinds 1934 is het Museo Civico in het kasteel te vinden en werd het in 2009 weer grondig gerestaureerd.

Bruikbare informatie:

Adres: Piazza Federico di Svevia
Openingstijden: Dagelijks van 09:00 – 19:00 uur

Orto Botanico dell’Università di Catania

De Orto Botanico is 16.000 m² en wordt beheerd door de botanie-afdeling van de Universiteit van Catania.

De botanische tuin is niet heel bekend bij de toeristen, maar is desaltemin een bezoek waard. Zeker op een hete zomerdag is het heelijk in de schaduw te kunnen lopen en te genieten van wat de natuur ons biedt.

Orto botanico Catania

In 1858 werd de huidige tuin aangelegd door Francis Roccaforte Tornabene. De aanplant werd mogelijk gemaakt door exemplaren verkregen uit andere botanische tuinen in Zweden, Frankrijk, Napels en Palermo. In 1865 werd het uitgebreid met een nieuw gebied gewijd aan de teelt van inheemse Siciliaanse soorten.

Tegenwoordig is de tuin verdeeld in twee hoofdsecties: de Hortus Generalis (13.000 m²) die voornamelijk exotische planten verzamelt, en de Hortus Siculus (3000 m²) die Siciliaanse soorten cultiveert.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Etnea 397
Openingstijden: Okt – Mrt: Ma – Vr van 9.00 tot 17.00 en Za van 8.00 tot 13.00. Apr – Sept Ma – Vr 8.00 tot 20.00, Za 08.00 – 13.00
Website: Orto botanico
Telefoon: +39 095 430901
E-mail: g.giusso@unict.it

Badia di Sant’Agata

Palazzo Biscari

La Pescheria/Vismarkt

San Benedetto

Ondergronds Catania

Via Etnea

Basilica della Collegiata

Piazza Mazzini

Chiesa San Placido

Porta Garibaldi

Roman Amphitheatre in Catania

San Biagio

Palazzo Pedagaggi

Museums in Catania

Casa Museo Giovanni Verga

Museo del Cinema

Museo del Cinema – met details over de geschiedenis van de cinematografie en met nogal wat filmische memorabilia en posters – is een van de vier in het kleine museumcomplex (andere zijn die gewijd aan radio, kaarten van Sicilië en WO II).

Bruikbare informatie:

Adres: Viale Africa
Openingstijden: Januari – juni / september – december: dinsdag – zondag van 9.00 – 17.00 uur. Juli en augustus: dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur
Website: Museo del Cinema
Telefoon: +39 095 401 1928
E-mail: museo.cinema@cittametropolitana.ct.it

Museo Storico dello Sbarco in Sicilia 1943/Geschiednis van de landing in Sicilië 1943

Sicilië speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit museum (Museo Storico dello Sbarco in Sicilia 1943) toont herinneringen en geschiedenis uit die tijd en laat zijn bezoekers vaak emotioneel betrokken achter.

Bruikbare informatie:

Adres: Le Ciminiere, Viale Africa
Telefoon: +39 095 401 1929

E-mail: corrado.rubino@email.it

Dag trips vanaf Catania

Archaeological Underground Tour in Catania

De Etna

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, staat ongeveer 3.330 meter hoog tussen Catania en Taormina. Het barst regelmatig uit en sinds 2002 mogen bezoekers niet naar geen enkele top van een van de vier kraters klimmen (wandelen is toegestaan). Vanuit Catania vertrekken er regelmatig bussen naar de Etna.

Aci Castello

9 kilometer ten noorden van Catania ligt het kleine en pittoreske stadje Aci Castello direct aan de kust. Het kasteel, dat u tijdens uw bezoek niet mag missen, werd gebouwd door de Noormannen in 1076. Tegenwoordig herbergt het een museum voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zijn geschiedenis. De stad biedt ook adembenemende nabijgelegen stranden – perfect voor een dagje uit. Per bus duurt het ongeveer 35 minuten vanaf Catania om bij Aci Castello te komen.

Bruikbare informatie:

Adres: Aci Castello, Province of Catania

San Giovanni Li Cuti

Het merkwaardige strand, niet ver van het centrum, bestaat uit overblijfselen van vulkaanuitbarstingen. Dit resulteert in een strand dat bestaat uit zwarte stenen – in tegenstelling tot het reguliere gouden zand. De vulling is misschien niet ideaal om te zonnebaden, maar het water is zeker kristalhelder. San Giovanni Li Cuti ligt in het noorden van Catania.

Bruikbare informatie:

Adres: Via San Giovanni Li Cuti

Taormina

Halverwege Catania en Messina ligt het pittoreske stadje Taormina aan het water. Het ligt op een hoogte, wat zorgt voor een prachtig uitzicht over het water, en heeft een paar aangename stranden beneden. Een niet te missen attractie is het oude Grieks-Romeinse theater.

Bruikbare informatie:

Adres: Taormina, Province of Messina

Caltagirone

Het kleine stadje Caltagirone, gelegen op 68 km van Catania, vormt het hart van de keramische ambachtelijke traditie van Sicilië. De stad biedt ook prachtige architectuur, dus mis de rijkelijk versierde muren van de trappen van Scala dei Santa Maria niet. De trappen zijn bekleed met oude historische gebouwen.

Bruikbare informatie:

Adres: Caltagirone, Province of Catania

Een dagje weg met kinderen

Etnaland

Etnaland bestaat uit drie soorten attractieparken: een aquapark met waterglijbanen en veel verschillende zwembaden, een prehistorisch park met replica’s van dinosaurussen en een themapark met achtbanen en attracties. Hier kun je gemakkelijk een hele dag vertoeven.

Bruikbare informatie:

Adres: Contrada Agnelleria, Belpasso
Openingstijden: Check de website voor hun programma en rondleidingen.
Website: Etna land
Telefoon: +39 095 791 3333

Monti Rossi Adventure Park

Dit park, gelegen in de dennenbossen van de Rode Berg, dicht bij de Etna, bestaat uit bruggen, draden en kabels die in de boomtoppen zijn vastgehaakt om paden in de lucht te creëren. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Bezoekers kunnen op de grond blijven en deelnemen aan de workshops of natuurpaden en ontspanningsruimtes verkennen.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Goethe, Nicolosi
Openingstijden: Kijk op de website voor seizoensgebonden openingstijden.
Website: Monti Rossi Adventure Park
Telefoon: +39 388 755 3812
E-mail: etnaparkmontirossi@gmail.com

Casa delle Farfalle/Het Vlinderhuis

Een echt openluchtmuseum, het Environmental Education Centre van het Monte Serra Park, herbergt meer dan honderd tropische vlinders met prachtige kleuren. Groene ruimtes om te spelen en rennen, picknickplaatsen, speeltuin voor de kleintjes. Bij Casa delle Farfalle, het vlinderhuis, kun je enkele van de mooiste vlinders en bloemen ter wereld zien. Als je meer wilt weten over deze spectaculaire wezens, neem dan deel aan een gratis lezing. De kas staat in het Monte Serra Park, net buiten de stad Catania. Houd er rekening mee dat het vlinderhuis tijdens het winterseizoen sluit.

Bruikbare informatie:

Adres: Via Umberto I 244, Viagrande

Openingstijden: check de website voor seizoensgebonden openingstijden Website: Casa delle farfalle Telefoon: +39 095 78 90 768

E-mail: info@parcomonteserra.it

Hoe kom ik in Catania?

Airport Catania-Fontanarossa

Het vliegveld, Fontanarossa (CTA), ligt 7 kilometer ten zuidwesten van de stad met zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Bussen (AMT Alibus) verbinden het vliegveld met het centrum van Catania en ze vertrekken iedere 20 minuten vanaf 05:00 tot middennacht.

Er zijn ook andere busbedrijven die naar andere steden rijden. Zoals Etna Trasporti naar Taormina. De reis duurt ongeveer 50 minuten. Sais Autolinee brengt reizigers in 2-3 uur naar Palermo.

Buskaartjes kunnen gekocht worden in het geldwissel kantoor of in de krantenkiosk in de terminal van het vliegveld.
Een taxi van het vliegveld naar Catania duurt ongeveer 15 minuten. Buiten staan de taxis te wachten.

Informatie: Airport Catania-Fontanarossa:

Adres: Via Fontanarossa
Website: Vliegveld Catania-Fontanarossa
Telefoon: +39 0957 239 111